Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Η στιξοφωλιά

Κάθε φορά που έπρεπε να πρωτοδιδάξω στα πρωτάκια τα σημεία στίξης έψαχνα να βρω έναν τρόπο να τους τα προσωποποιήσω για να μπορούν να τα θυμούνται... αλλά ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένη από τις ιστορίες που είχα σκεφτεί κι έτσι κατέληγα να τα εξηγώ απλά και χωρίς φαντασία, κάτι που με ενοχλεί πάντα! Μέχρι που μια μέρα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια, γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα της στιξοφωλιάς! Πρόκειται για μια φωλιά όπου ζουν τα σημεία στίξης, δηλαδή κάποια πλασματάκια που μιλούν με σιγανή φωνή και έχουν τη συνήθεια να "κολλάνε" ανάμεσα στις λέξεις των κειμένων. Το παραμύθι της στιξοφωλιάς περιγράφει τα χαρακτηριστικά και τον ρόλο του κάθε σημείου στίξης δίνοντας σε αυτά τα σημαδάκια προσωπικότητα. Διαβάζοντας την ιστορία τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να φτιάξουν θεατρικά σκετσάκια και παιχνίδια, κι έτσι να κατανοήσουν σε βάθος τα σημεία στίξης. Αφού έγραψα την ιστορία αυτή τη διηγήθηκα σε μια Β'  τάξη (του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας - 2016) και τα παιδιά έριξαν στην ιστορία μου την παιδική ματιά τους και την εμπλούτησαν με τις δικές τους ιδέες (όπως έκαναν και με όλα τα παραμύθια του βιβλίου μου). Έτσι, έγραψαν ένα στιχάκι για κάθε σημείο στίξης στο οποίο περιέγραφαν τον ρόλο του στην πρόταση. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί το αγαπημένο μου τραγούδι "Τα σημεία στίξης" το οποίο  στη συνέχεια μελοποιήθηκε από τη μουσικό του σχολείου μας, Αγάθη Παντελίδου και το τραγούδησε ο Πάνος Μουζουράκης!
Θα ήθελα λοιπόν, να ευχαριστήσω πολύ τα δευτεράκια που με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν όλα τα παραμύθια της γραμματικής και τα εμπλούτισαν με τη δική τους φαντασία!
 Προσκαλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας τον σημείων στίξης και περιμένω εντυπώσεις!!





Ακούστε το τραγούδι "Τα σημεία στίξης" με ένα κλικ εδώ!
εδώ!

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Μαρία. Εξαιρετική ιδέα. Ανυπομονώ να την μοιραστώ με την Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ! 😍 φιλάκια στα κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, καλή μου συναδέλφισσα! Σε παρακολουθώ από το πρώτο βιβλίο και τώρα θα πάρω και το καινούργιο. Φέτος, λόγω Ολοήμερου, κάνω Μουσική στις μικρές τάξεις, οπότε μετά τις Απόκριες θα ξεκινήσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες της κυρίας Σιντορέ.
    ● Η νέα τιμητική μου ανάρτηση, με πολλή πολλή εκτίμηση, βρίσκεται εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή