Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ήρθε η άνοιξη...και βγάζουμε το μάθημα στην αυλή!

Σχεδόν καθημερινά δίνουμε στους μαθητές μας φύλλα εργασιών για περισσότερη εξάσκηση των όσων έχουμε διδάξει μέσα στην τάξη. Σίγουρα κανένας μαθητής μας δε νιώθει ευτυχία στην εικόνα ενός δίφυλλου, συνήθως, πακέτου γεμάτο με εργασίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουν οι μαθητές μας τις καθημερινές τους εργασίες!  


 Βγάλτε την τάξη σας έξω από την αίθουσα

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και σε λίγο η συγκέντρωση των μαθητών μας θα μειώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ, γεγονός που θα επηρεάσει και την απόδοσή τους.
Αρχικά, κόψτε με ένα ψαλίδι τις διαφορετικές ασκήσεις που έχει το φύλλο εργασιών που θα δίνατε στους μαθητές σας. Κάθε άσκηση πρέπει να είναι αριθμημένη.
Στη συνέχεια βγείτε στην αυλή του σχολείου σας και κολλήστε κάθε χαρτάκι-άσκηση σε διάφορα μέρη του προαυλίου, όπως για παράδειγμα στο πάτωμα, σε κολώνες, σε παράθυρα, σε τοίχους και όπου εσείς κρίνετε. Μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι όσο εύκολο ή δύσκολο θέλετε επιλέγοντας αντίστοιχες κρυψώνες.
Έπειτα δώστε στους μαθητές σας ένα φύλλο απαντήσεων με την αντίστοιχη αρίθμηση, π.χ. αν έχετε 7 ασκήσεις προς απάντηση πρέπει το χαρτί που θα δώσετε στα παιδιά να είναι αριθμημένο από το 1 έως το 7 και να έχει αρκετό χώρο για κάθε απάντηση.
Βγείτε έξω με τους μαθητές σας δίνοντάς τους ακριβής οδηγίες για το που μπορούν να κινούνται και πώς θα πρέπει να φέρονται.
Τέλος, αφήστε τα παιδιά σας μόνα τους να αναζητήσουν τις εκφωνήσεις των ασκήσεων και να δουλέψουν για να τις ολοκληρώσουν. Όσα παιδιά ολοκληρώσουν νωρίτερα το φύλλο εργασιών τους μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο στην αυλή.
Όσο τα παιδιά σας εργάζονται, εσείς μπορείτε να βοηθάτε τους πιο αδύναμους μαθητές και να λύνετε τυχόν απορίες που προκύπτουν.
Ίσως την πρώτη φορά να δυσκολευτείτε, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από την καθημερινή τους ρουτίνα και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη νέα αυτή εμπειρία. Όμως μην το βάλετε κάτω, αξίζει τον κόπο! Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι μπορούν να διασκεδάζουν και να δουλεύουν ταυτόχρονα.
Με αυτήν την τεχνική τα παιδιά θα αγαπήσουν τα μαθήματα που τα δυσκολεύουν, όπως είναι τα μαθηματικά, ή άλλα που τους φαίνονται βαρετά, όπως είναι η ιστορία. Πάνω απ’ όλα όμως θα αγαπήσουν το σχολείο!

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν αυτή τη δραστηριότητα!!! 

Κείμενο: Ειρήνη Καριωτάκη

1 σχόλιο: