Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το βιβλίο του μήνα

                Τα βιβλία που διαβάζουν τα παιδιά κατά την παιδική και εφηβική τους ηλικία είναι ικανά να επηρεάσουν έμμεσα τον τρόπο σκέψη τους, τη ψυχή τους και τις ιδέες τους για τον κόσμο. Είναι ευκαιρία αυτήν τη χρονιά να εντάξουμε την παιδική λογοτεχνία στην καθημερινότητα της σχολικής μας τάξης, όχι όμως σαν μάθημα, αλλά σαν ένα ξεκούραστο κι ευχάριστο διάλειμμα μέσα στη μέρα!

Διαλέξτε έναν συγγραφέα για κάθε μήνα

Μιλήστε στους μαθητές σας για το έργο του και για τη ζωή του και επιλέξτε ένα αντιπροσωπευτικό βιβλίο του. Η ανάγνωση του βιβλίου καλό θα ήταν να γίνεται από σας και όχι από τους μαθητές σας, για να απολαύσουν το βιβλίο χωρίς το άγχος της ανάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η δραστηριότητα έχει ως σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες του συγγραφέα και να χαθούν στο φανταστικό του κόσμο κι όχι για να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες.

Η επιλογή του βιβλίου είναι πολύ σημαντική

Το βιβλίο του μήνα φροντίστε να είναι στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών σας και βέβαια να καλύπτει όσο το δυνατόν τα γούστα τους. Να αρέσει σε όλους σίγουρα δε γίνεται, αλλά αυτή είναι και η μαγεία της λογοτεχνίας. Ακόμα κι ένα βιβλίο που δε μας αρέσει μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είδους βιβλία ταιριάζουν σε μας! Επίσης, προσπαθήστε το βιβλίο που θα επιλέγετε κάθε μήνα να έχει διαφορετική θεματολογία από το προηγούμενο, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν όρεξη να το παρακολουθήσουν.

Δώστε λίγο χρόνο στο τέλος του μαθήματος

Βρείτε μέσα στη μέρα 10-15 λεπτά για να αφιερώσετε στο βιβλίο. Αυτά τα λεπτά μπορεί να είναι είτε κάποια στιγμή που εσείς κρίνετε ότι οι μαθητές σας έχουν ανάγκη από ένα διάλειμμα είτε ορίστε έναν συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα όπου θα διαβάζετε το βιβλίο του μήνα.

Φτιάξτε ατμόσφαιρα!


Στη λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική η στιγμή που κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο. Πρέπει να το θέλει κι όχι να το κάνει με το ζόρι. Επομένως, δημιουργήστε μια γωνιά ανάγνωσης στην τάξη σας όπου θα μαζεύεστε όλοι όταν θα διαβάζετε το βιβλίο του μήνα. Αμέσως η όλη διαδικασία φεύγει από τα σχολικά «πρέπει» και βγαίνει έξω από αυτά αφήνοντας τους μαθητές να ταξιδέψουν στην ιστορία που ακούν.



Συζητήστε τις βασικές ιδέες του βιβλίου

 Στο τέλος κάθε βιβλίου καλό θα ήταν να γίνει μία συζήτηση μέσα στην τάξη για το βιβλίο, προκειμένου να διαπιστώσετε τι κατάλαβαν οι μαθητές σας και να εξηγήσετε ίσως ορισμένες ιδέες και γεγονότα που δεν έγιναν κατανοητά.


Ολοκληρώστε τον μήνα με δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο

Οι δραστηριότητες αυτές δε θέλουμε να είναι γνωστικού περιεχομένου. Βάλτε τα παιδιά να ανακατασκευάσουν το εξώφυλλό του ή να προτείνουν ένα διαφορετικό τέλος. Σε αυτό το στάδιο της δραστηριότητας αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να εκφραστούν. Ακόμα κι αν κάποιο παιδί δε θέλει να συμμετέχει μην το πιέσετε!
               
Σημασία δεν έχει να μάθουμε μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά να νιώσουμε!!
Καλό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας!


Από την Ειρήνη Καριωτάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου