Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Παραμύθι, αφίσες, τραγούδι, παιχνίδι για τα σημεία στίξης


    Θέλετε να διδάξετε τα σημεία στίξης;
Σας έχω μια ολοκληρωμένη πρόταση που σίγουρα θα την απολαύσετε παρέα με τα παιδάκια σας!
Πρώτα, διαβάστε το παραμύθι "Η στιξοφωλιά" από το βιβλίο "Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι" στο οποίο τα σημεία στίξης παρουσιάζονται σαν πλασματάκια που μοιάζουν με μυρμήγκια και ζουν σε μια στιξοφωλιά, επιπλέον μιλούν με σιγανή φωνή και τους αρέσει να κολλούν ανάμεσα στις λέξεις.

    Στη συνέχεια, ακούστε το τραγούδι όπου τα σημεία στίξης τραγουδούν μαζί με τον Πάνο Μουζουράκη εξηγώντας με στιχάκια ποια είναι η δουλεία του καθενός μέσα στις προτάσεις, δείτε και το βίντεο μέσα στην τάξη για να οπτικοποιήσετε το κάθε σύμβολο.

   Μαζί με το τραγούδι μπορείτε να δείξετε στα παιδιά τις αφίσες όπου παρουσιάζονται οι στίχοι που είναι και ταυτόχρονα ο ορισμός του κάθε σημείου στίξης. Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τις αφίσες, να τις εκτυπώσετε και να τις πλαστικοποιήσετε. Και για να μην ξεχαστούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κρεμάστε τις αφίσες σε μια γωνιά της τάξης!

   Τέλος παίξτε το παιχνίδι "Η παντομίμα της στίξης" που θα βρείτε στη συλλογή δραστηριοτήτων της κυρίας Σιντορέ την οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ.
Μετά από όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι όλη η τάξη θα έχει μάθει τα σημεία στίξης απ' έξω κι ανακατωτά και σίγουρα πολύ διασκεδαστικά!


1 σχόλιο: