Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει ορθογραφία;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μικρούλι μου πρωτάκι να μάθει ορθογραφία; Φωτογραφίζοντας με τα ματάκια του τις λέξεις, με επανάληψη, διαβάζοντας πολλά παραμύθια και επιμένοντας στη σωστή γραφή των λέξεων ή με κανόνες και επαναλήψεις στο γράψιμό τους;

 

Αντιγραφή, μια υπερτιμημένη άσκηση 

Όλοι ξέρουμε πόσο κουραστικό και τις περισσότερες φορές ανιαρό είναι να γράφουμε λέξεις, ξανά και ξανά για να μάθει το παιδί τη σωστή ορθογραφία τους. Μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό, αλλά τις περισσότερες φορές κατά τη γνώμη μου για τα πρωτάκια μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε αυτήν την διαδικασία. Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα και αποστηθίζουν πληροφορίες πολύ πιο εύκολα όταν συμμετέχουν πραγματικά στην όλη διαδικασία.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Τόνωσε τόσο την αυτοπεποίθηση του παιδιού όσο και την ικανότητά του στην ορθογραφία, επιβεβαιώνοντάς την με κάθε ευκαιρία. Το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ορθογραφία όταν η διαδικασία είναι διασκεδαστική, ελκυστική και ενδιαφέρουσα. Έτσι βλέπουν και τα ίδια την εξέλιξη και τη βελτίωσή τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναίσθημα ικανοποίησης για όλους. Το παιδί βλέποντας την εξέλιξή του, θα νιώσει χαρά και αυτοπεποίθηση και θα αποκτήσει κίνητρο για να γίνει ακόμα καλύτερα, ενώ ο γονιός θα νιώσει περηφάνια.

Ενεργή συμμετοχή του γονιού

Είναι σημαντικό να συμμετέχεις ενεργά στη διαδικασία εκμάθησης ορθογραφίας του παιδιού, εντοπίζοντας τις λέξεις που το δυσκολεύουν και εστιάζοντας την προσοχή εκεί. Αυτή η πολύ απλή μέθοδος θα ενισχύσει τη διαδικασία της εκμάθησης της σωστής ορθογραφίας κατά 90%. Για να συμμετέχεις ενεργά στη διαδικασία της εκμάθησης, είναι σημαντικό να αντιληφθείς τον τρόπο που το παιδί μαθαίνει την σωστή ορθογραφία των λέξεων.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα!

Είναι καλό να γράφετε και εσείς μαζί με το παιδί σας, καθώς έτσι του δίνει το καλό παράδειγμα. Αν σας δει να γράφετε π.χ. μια κάρτα γι' αυτό, θα θελήσει να το κάνει και εκείνο. Τότε έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε πώς γράφει και να το ενθαρρύνετε.



 Ανταμοιβή

Το παιδί μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα όταν έχει μια ανταμοιβή για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανταμείψτε το παιδί για την πρόοδό του. Μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπος και αυτό θα της χαρίσει μια αίσθηση επιτυχίας με διάρκεια.

Κάνε τη μάθηση παιχνίδι!

Θα βοηθήσει να κάνεις δύο λίστες: μία με τις λέξεις που την δυσκολεύουν πολύ και άλλη μία με αυτές που έχει μάθει. Οι προβληματικές λέξεις είναι αυτές που πρέπει να μελετηθούν από το παιδί, όμως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να μάθει να τις γράφει σωστά. Χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις σε συζητήσεις, σε ένα παιχνίδι «βρες τη σωστή λέξη» ή βάζε το παιδί να βρει τη σωστή λέξη και να τη γράψει σωστά για να κερδίσει κάτι π.χ. ένα αγαπημένο σνακ.

Ας δούμε τη λέξη σφαιρικά...

Μελέτες δείχνουν πως όσο περισσότερη πληροφορία έχει ένα παιδί πάνω σε μια λέξη, τόσο πιο κατανοητή είναι η διαδικασία και θυμάται τη σωστή ορθογραφία πιο εύκολα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη θα πρέπει να ενθαρρύνετε την εμβάθυνση σε μια λέξη, δίνοντάς της πλούσια πληροφόρηση για κάθε λέξη, όπως εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, παροιμίες και εκφράσεις, οπτική απεικόνιση της λέξης, αλλά και μάθηση μέσα από παιχνίδια όπως η κρεμάλα, παιχνίδια λέξεων με κάρτες, σταυρόλεξα για παιδιά.


Ψάξτο μόνος σου!


Όταν το παιδί κάνει κάποιο λάθος ή αναρωτιέται για την ορθογραφία μιας λέξης καλύτερα να το ενθαρρύνεις να την ψάξει στο βιβλίο ή στο λεξικό. Μέσα από τη διαδικασία της αναζήτησης είναι πιο πιθανό να απομνημονεύσει τη σωστή γραφή της λέξης.


Όχι αυστηρότητα

Ίσως να χρειαστεί να επαναλάβεις τα ίδια και τα ίδια 100 φορές... αυτό είναι σίγουρα εκνευριστικό, αλλά η αυστηρότητα δε θα βοηθήσει την κατάσταση. Προσπάθησε να μη μεταφέρεις τον εκνευρισμό σου στο παιδί και να μην το τιμωρείς. Αν κάνει συνεχώς λάθη ενδεχομένως να μην του ταιριάζει η μέθοδος εκμάθησης που εφαρμόζετε ή ίσως να έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, οπότε θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε σε αυτό.


Χρησιμοποιήστε τις νέες τεχνολογίες 

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, ακόμα και τα κινητά μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να γράφει σωστά. Πρώτον απαλλάσσεται από το βάρος των ωραίων γραμμάτων και δεύτερον οι λανθασμένες λέξεις επισημαίνονται δίνοντάς του την ευκαιρία να ξανασκεφτεί την επιλογή των γραμμάτων ή να αναζητήσει το σωστό στην αυτόματη διόρθωση.


Μουσική ορθογραφία

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι όλοι οι κανόνες της ορθογραφίας έχουν γίνει τραγούδια από την κυρία Σιντορέ. Οπότε το πρωτάκι σας έχει την επιλογή να μάθει ορθογραφία τραγουδώντας και διασκεδάζοντας! ακούστε κάποια από τα τραγούδια με ένα κλικ εδώ.










Βασισμένο σε άρθρο του faysbook.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου