Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίστε το νέο βιβλίο "Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι"

    Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίτανος το καινούριο βιβλίο της Μαρίας Καριωτάκη "Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι". Πρόκειται για μια συλλογή από παραμύθια και τραγούδια τα οποία με διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο διδάσκουν στα παιδιά γραμματική! Στις δέκα ιστορίες και στα 8 τραγούδια που εμπεριέχονται στη συλλογή αυτή, οι γραμματικοί όροι ζωντανεύουν, αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, γίνονται φιλικά ζωάκια ή παιδιά της διπλανής πόρτας. Η φαντασία και η παιδική ματιά διαπερνούν τη γραμματική, κάνοντας τις δυσνόητες και αφηρημένες έννοιές της οικείες για τα μικρά παιδιά με σκοπό να έχουν μια ομαλή και ευχάριστη εισαγωγή στον κόσμο της γλώσσας και της γραμματικής. Επιπλέον, τα τραγούδια και οι γλαφυρές αφηγήσεις της κυρίας Σιντορέ, που υπάρχουν στο CD που συνοδεύει το βιβλίο, προσελκύουν την προσοχή των παιδιών, εντυπώνοντας τη γνώση στη μνήμη τους με την ευκολία και τη φυσικότητα, που μόνο τα παραμύθια και τα τραγούδια μπορούν να προσφέρουν.
   Όλες οι ιστορίες και τα παραμύθια προσφέρονται για συζήτηση, δραματοποίηση, κουκλοθέατρο, παιχνίδια και πολλά άλλα ώστε να μάθουν τα παιδιά γραμματική χωρίς καν να το καταλάβουν!
Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από τα 10 παραμύθια της γραμματικής και να δείτε ένα μικρό δείγμα από την υπέροχη εικονογράφηση της Άννας Χιλετζάκη.

  1. Ρήμα, το μαγεμένο σκυλάκι 

Ένα σκυλάκι που ονομάζεται Ρήμα συναντά μια πονηρή νεράιδα που το μαγεύει για να μιλάει με ανθρώπινη φωνή, όμως δεν μπορεί να πει όλες τις λέξεις... Φαντάζεστε ποιες είναι οι λέξεις που μπορεί να πει το ρήμα; Τι θα απογίνει όταν όλοι του οι φίλοι θα το διώξουν με αποτέλεσμα να χαθεί στο γραμματοχωριό; Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια του ρήματος και το συνδέουν άμεσα με το ωμέγα στην κατάληξη.

2. Η Λουσία που έψαχνε την ουσία

Η Λουσία είναι ένα παράξενο κορίτσι που αναζητά την ουσία της ζωής. Καθώς τριγυρνά στην πόλη συναντά έναν μανάβη, έναν καθηγητή κι έναν ποιητή, κι όλοι προσπαθούν να τη βοηθήσουν να βρει τι στη ζωή έχει ουσία κι έτσι η Λουσία με τους μικρούς της αναγνώστες ανακαλύπτουν τα ουσιαστικά!

3. Η πριγκίπισσα Επιθετούλα

Πρόκειται για μια καλόκαρδη αλλά και κάπως κακομαθημένη τυφλή πριγκίπισσα που έχει μια παραξενιά, θέλει να ξέρει τα πάντα για τον κόσμο γύρω της κι ας μη μπορεί να δει... αυτό σημαίνει πως θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε πολλά πολλά επίθετα για να της περιγράφουμε καθετί με λεπτομέρειες, γιατί πιστέψτε με... δε μας συμφέρει να τη νευριάσουμε! Μια ιστορία που εξηγεί στα παιδιά τον ρόλο των επιθέτων και τους δίνει κίνητρο για να τα χρησιμοποιούν ώστε να εμπλουτίζουν τον γραπτό ή προφορικό λόγο τους.

4. Η στιξοφωλιά

Πώς; δεν ξέρετε τι είναι η στιξοφωλιά; Είναι κάτι σαν τη μυρμηγκοφωλιά αλλά σε αυτήν ζουν τα σημεία στίξης. Τι; ούτε τα σημεία στίξης γνωρίζετε τι είναι; Πρόκειται για κάτι μικρά πλασματάκια που μιλάνε με πολύ σιγανή φωνή και τους αρέσει να μπαίνουν στα κείμενα και να κολλάνε ανάμεσα στις λέξεις. Στην ιστορία αυτή θα τα γνωρίσετε καλύτερα και δε θα ξεχάσετε ποτέ όσα λένε με τις σιγανές φωνούλες τους!


5. Η Μάγισσα Χωρίστρα Ντιν-Νταν

Μια μοχθηρή μάγισσα που απεχθάνεται τα ζευγάρια και τη συντροφικότητα εισβάλει στο γραμματοχωριό. Με το ξόρκι της διάλυσης και τα μαγικά της πετράδια (τα διαλυτικά) διαλύει τα αγαπημένα ζευγαράκια (δίψηφα φωνήεντα). Φαίνεται ανίκητη αλλά όλοι έχουν το αδύνατο σημείο τους!

6. Αποστροφάκι, το λαίμαργο ποντικάκι

Γνωρίστε τ' Αποστροφάκι, ένα ποντικάκι σωστό βιβλιοφάγο! Τρώει τα φωνήεντα απ' τις λέξεις με τόση λαιμαργία που πάντα σκορπάει τα ψιχουλάκια του, κι έτσι εμείς ονομάσαμε αυτό το ψιχουλάκι απόστροφο!

7. Ο Έκτωρ Ενεστώτας 

Σε αυτή την ιστορία πρωταγωνιστεί ο Έκτωρ, ένα αγόρι που λατρεύει το "τώρα", το λατρεύει τόσο πολύ που μιλάει συνέχεια γι αυτό κι αποφασίζει να γίνει γλωσσολόγος για να το μελετήσει!

8. Ο Μιαστιγμής και η Ολημέρα


Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του λαγού και
της χελώνας, αλλά αυτή τη φορά τη βλέπουμε από μια άλλη οπτική γωνία κι έτσι ανακαλύπτουμε ότι η χελώνα είναι ο Παρατατικός και ο λαγός ο Αόριστος, σας φαίνεται περίεργο; Όταν διαβάσετε την ιστορία τους θα καταλάβετε!

9. Ο Μελλένιος ονειρεύεται το μέλλον

Για να ονειρευτεί κανείς χρειάζεται φαντασία, ελευθερία και φυσικά μπόλικα "ΘΑ"! Τι θα συμβεί όμως στον Μελλένιο που ζει σε μια χώρα δίχως ελευθερία, όπου επιτρέπονται μόνο πέντε όνειρα στο κάθε παιδί; Τι θα πρωτοδιαλέξει να ονειρευτεί; Μια ιστορία που αποτυπώνει αβίαστα στο μυαλό των παιδιών την έννοια του μέλλοντος και τη συνδέει άμεσα με τη λέξη "θα".

10. Οι τέσσερις Πτώσεις

Ελάτε να σας συστήσουμε τέσσερις γιαγιάδες που είναι πολύ κουτσομπόλες και κουφές! Συνέχεια συζητάνε για τους άλλους και επαναλαμβάνουν τις ίδιες φράσεις (ποιος, ποιανού, ποιον, αχ βρε...) κι έτσι όπως είναι κουφές τα λένε όλα τέσσερις φορές, αλλά κάπως αλλαγμένα! Τα παιδιά μέσα από αυτό το χιουμοριστικό κόμικς μαθαίνουν την κλίση των ουσιαστικών και τα ονόματα των πτώσεων χωρίς καν να το καταλάβουν!

Η κάθε ιστορία συνοδεύεται από ένα τραγούδι για να τρυπώσει η γραμματική στο μυαλό των παιδιών μέσα από τη μελωδία και τη φαντασία! 
Διαβάστε τα περιεχόμενα του CD εδώ!
Τι περιμένετε; Αποκτήστε τώρα το βιβλίο με το CD με ένα κλικ εδώ!








1 σχόλιο:

  1. Σε ευχαριστούμε πολύ! Έχω αγοράσει και τα δύο βιβλία και η μάθηση συνδυάζεται με ΜΟΥΣΙΚΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή