Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Αποχαιρετιστήρια τόνωση αυτοπεποίθησης

    Μετά τους ελέγχους του δεύτερου τριμήνου οι μαθητές μου παραπονέθηκαν ότι όσα θετικά κι αν είπα στους γονείς τους εκείνοι στάθηκαν στα αρνητικά, κι έτσι στο σπίτι αντί να ακούσουν "μπράβο" για τα άλφα άκουσαν κατσάδα για το "δεν κάνει και πολύ ωραία γράμματα". 
   Η αλήθεια είναι ότι τα αρνητικά μας τραβούν πάντα την προσοχή ενώ τα θετικά τα έχουμε συχνά δεδομένα. Έτσι, στο τρίτο τρίμηνο αποφάσισα να αποχαιρετήσω τους μαθητές μου με ένα διαφορετικό καλοκαιρινό δωράκι.
Έγραψα για το κάθε παιδί πόσα πράγματα κατάφερε τη φετινή χρονιά, τόνισα τα σημεία στα οποία βελτιώθηκε και επιβράβευσα την προσπάθεια και τη συνέπεια. Επίσης, έγραψα κάποια από τα χαρίσματά του. Όλα τα παιδιά έχουν χαρίσματα και ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία συχνά οι γονείς δεν μπορούν να τα δουν, όπως κάτι που είναι πολύ κοντά στα μάτια μας και το βλέπουμε θολά. Εμείς όμως, στην τάξη μπορούμε να αντιληφθούμε τις κλίσεις και τις ικανότητες των μαθητών μας. Το να τις τονίσουμε γραπτώς θα δώσει φτερά στο κάθε παιδί για να πετάξει αξιοποιώντας τα δικά του μοναδικά προσόντα.
    Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω βέβαια, ζήτησα στο κάθε παιδί να θέσει 2-3 συγκεκριμένους στόχους ώστε να βελτιωθεί την επόμενη χρονιά, καθώς όλοι έχουμε περιθώρια βελτίωσης! Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι ούτε το παιδί ούτε οι γονείς θα σταθούν στα αρνητικά και θα δημιουργηθεί ισχυρότερο κίνητρο για το παιδί ώστε να ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές που θα το βελτιώσουν.
    Αφού τελείωσα το γράψιμο, διακόσμησα τη σελίδα μου με όμορφα ασπρόμαυρα σχέδια και θα την εκτυπώσω σε σκληρά χρωματιστά φύλλα Α4 τα οποία θα μοιράσω μαζί με τους ελέγχους. Για να δούμε τώρα, οι απαιτητικοί γονείς θα πουν ένα μπράβο παραπάνω; Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές μου θα πάρουν μια τονωτική ένεση αυτοπεποίθησης που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη βελτίωση ενός μαθητή.
   Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν κάπως έτσι:


Μπορείτε να κατεβάσετε το παραπάνω από εδώ. Θα χαρώ να εφαρμόσετε την ιδέα μου! 
Καλό καλοκαίρι με θετική διάθεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου