Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κανόνες της τάξης σε τραγούδι


   Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε στην αρχή της χρονιάς είναι να μιλήσουμε με τα παιδιά για τους κανόνες της τάξης. Μια πολύ ωραία εναλλακτική είναι να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε τους κανόνες. 
   Σας παρουσιάζω λοιπόν, ένα τραγούδι που έγραψα πριν πολλά χρόνια και το χρησιμοποιώ κάθε φορά που παίρνω μικρή τάξη. Οι στίχοι ταιριάζουν στο γνωστό "Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ" το οποίο σας το τραγουδάω εδώ και το αφιερώνω σε όλα τα μικρά μας που ξεκινούν το ταξίδι τους στη σχολική ζωή. Επίσης  θα το βρείτε εδώ σε μορφή καραόκε για να τραγουδήσετε και μόνοι σας!

   Μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά στο σχολείο και στη συνέχεια να τους παρουσιάσετε το τραγούδι. Συνήθως, αφού μάθουμε τους στίχους, βάζω τα παιδιά στη σειρά και "χορεύουμε" το τραγούδι κάνοντας κινήσεις παντομίμας. Όλο αυτό τους αρέσει πολύ να το παρουσιάζουν στα μικρότερα παιδιά δείχνοντάς τους ποιο είναι το σωστό. Αν έχω πρωτάκια, τα πάω στο νηπιαγωγείο σε περίπτωση που είναι εφικτό. Στην πρώτη τάξη ζωγραφίζω τις λέξεις στον πίνακα για να θυμούνται τα παιδιά τους στίχους (π.χ. κάνω μια καρδούλα για το "αγαπώ", ένα αυτί για το "ακούμε" κτλ.). Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε στα παιδιά να ζωγραφίσουν έναν από τους κανόνες του τραγουδιού, να γράψετε από κάτω τον αντίστοιχο στίχο και να φτιάξετε μια αφίσα.

Καλή σας διασκέδαση!

Οι κανόνες του σχολειού

Το σχολείο που πηγαίνω τ' αγαπώ 
με τους φίλους μου μαθαίνω και γελώ 
μα για να 'μαστε σωστοί άκου αυτή τη συμβουλή 
"οι κανόνες του σχολειού είναι θησαυροί"

Σαν χτυπήσει το κουδούνι στην αυλή
μες στην τάξη μου θα πάω σε γραμμή 
Χέρι χέρι περπατώ τραγουδάω και γελώ
τους κανόνες του σχολειού δεν τους ξεχνώ

Κάθε διάλειμμα έχω χρόνο αρκετό 
για τουαλέτα φαγητό και για νερό
και στην τάξη μόλις μπω όλα τα τακτοποιώ  
για να σκέφτομαι με καθαρό μυαλό 

Μες στην τάξη όταν κάποιος μας μιλά 
τον ακούμε σιωπηλά προσεκτικά
το χεράκι μας παιδιά να σηκώσουμε ψηλά
για να πάρουμε του λόγου τη σειρά

Τους κανόνες που ακούσαμε παιδιά
τους κρατάμε στο μυαλό παντοτινά 
Και για να 'μαστε σωστοί άκου αυτή τη συμβουλή 
οι κανόνες του σχολειού είναι θησαυροί!


Καλή σχολική χρονιά σε όλους και σε όλες! 

5 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου ΣιΝτοΡε, ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ κι από μένα ένα Δάσκαλο Θεάτρου στα Δημοτικά της Κοζάνης! Πανέξυπνο κ με Σωστές συμβουλές-κανόνες!
    Εγώ θα σου προτείνω, πριν την τελευταία στροφή, να βάλεις κι άλλη μία που θα μιλάει για το Τί πρέπει να κάνουν τα παιδιά Μέσα στην τάξη εν ώρα μαθήματος: Να Αγαπήσουν το μάθημα,να κάνουν Ησυχία, να Προσέξουν καλά, να Σκέφτονται Σωστά κ βέβαια να Εκφράζονται με το χέρι, που το ανέφερες κι εσύ!
    Εγώ το ονομάτισα αυτό: Οι 5 Χρυσοί Κανόνες και τους παίζω Θεατρικά, με Κίνηση κι Έκφραση... κ τους ζητάω σε κάθε μάθημα κι από Κάθε ηλικία!!!
    Ο Καλός Θεός της Αγάπης να σε Φωτίζει να Φτιάχνεις ΠΟΛΛΑ και ΟΥΣΙΩΔΗ πράγματα για τα Παιδιά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό!!!Ευχαριστούμε πολύ που το μοιράζεστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή