Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Αττικήνα, Φωκιδάμφη, Αιτωλόγγι και άλλες φανταστικές λέξεις της γεωγραφίας

Στην Ε' δημοτικου τα παιδιά πρέπει να μάθουν τους νόμους της Ελλάδας με τις πρωτεύουσές τους. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μιλάμε για 51 ζευγάρια σχεδόν αγνώστων λέξεων, κι εντάξει, όταν είναι ίδια η ονομασία π.χ. Νόμος Ηρακλείου -πρωτεύουσα Ηράκλειο είναι κάπως εύκολο, αλλά όταν είναι διαφορετικές οι λέξεις όπως Αιτωλοκαρνανια-Μεσολογγι πώς θα τις απομνημονεύουμε; Μία μαθήτριά μου πρότεινε μια λύση την οποία βρήκα υπέροχη και θα τη μοιραστώ μαζί σας!
   Όταν οι ονομασίες δε συμπίπτουν θα δημιουργούμε μια λέξη που προκύπτει από τον συνδυασμό των δύο ονομασιών κι έτσι θα θυμόμαστε με ευκολία τον νόμο μαζί με την πρωτεύουσά του, π.χ. Αττική+Αθήνα= Αττικήνα!
 
 Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Στερεά Ελλάδα ή όποια δεν έχει κανέναν εύκολο νόμο, αφού δε συμπίπτει καμία ονομασία με αυτή της πρωτεύουσας. Συνδυάζοντας τις δύο λέξεις που πρέπει να θυμόμαστε η δουλειά μας θα γίνει  πιο εύκολη, πιο δημιουργική και διασκεδαστική. Δείτε στην εικόνα τις λέξεις που δημιουργήσαμε εμείς για τη στερεά Ελλάδα για να πάρετε ιδέες.
   Αν σας φαίνεται βολικός αυτός ο τρόπος απομνημόνευσης μπορείτε κι εσείς να δημιουργήσετε δικούς σας συνδυασμούς για όλους τους νόμους που σας δυσκολεύουν. Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διαδικασία μαζί με τα παιδιά για να προτείνουν και να επιλέξουν εκείνα τις λέξεις που θα τα διευκολύνουν στην απομνημόνευση. Θα μπορούσατε, ας πούμε, να χωρίσετε τα παιδιά σε ομάδες και η κάθε ομάδα να φτιάξει λέξεις από τον συνδυασμό νόμου και πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, θα ανακοινωθούν από όλες οι ομάδες τις λέξεις τους, κάποιες από αυτές θα τύχει να είναι ίδιες, για όσες διαφέρουν θα ψηφίσετε τη δημοφιλέστερη ώστε να τη χρησιμοποιείτε από κοινού στο μάθημα της γεωγραφίας. Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε σε ομάδες χάρτες όπου θα κολλήσετε στα κατάλληλα σημεία μικρές ταμπελίτσες με τις λέξεις σας!
   Για να δούμε θα δουλέψει αυτό το κόλπο; Περιμένω εντυπώσεις!


*Επεξήγηση εικόνας:
Ευρυτανία + Καρπενήσι = Ευρυτανήσι
Φθιώτιδα + Λαμία = Φθιωλάμι
Αιτωλοακαρνανία + Μεσολόγγι = Αιτωλόγγι
Φωκίδα + Άμφισσα = Φωκιδάμφι
Βοιωτία + Λιβαδειά = Βοιωλίβα
Εύβοια + Χαλκίδα = Ευβοιχάλκι
Αττική + Αθήνα = Αττικήνα


1 σχόλιο:

  1. Εύγε, θα το δοκιμάσουμε και αυτο. Μια άλλη ιδεα ειναι να βρειτε εικόνες που θυμιζουν την λεξη πχ. Κάστορας για την Καστοριά, ένας καβαλάρης για την Καβάλα κλπ. Ότι δηλαδη θύμιζε η λέξη στο παιδι. Η συνδιασμός λεξεων Καρπός + νησί=Καρπενήσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή