Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Κερδίστε την καρδιά των παιδιών!

Σχετική εικόνα     Η σχέση μαθητή-δασκάλου είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη των διδακτικών στόχων και ταυτόχρονα εξασφαλίζει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στη σχολική τάξη και μια συναισθηματική ασφάλεια για τα παιδιά.
Όταν ξεκινάω μια σχολική χρονιά με νέο τμήμα πάντα αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα παιδιά και σε 'μένα, τα συγκρίνω με τα περσινά παιδιά μου με τα οποία είχε αναπτυχθεί ένας δεσμός μέσα στη σχολική χρονιά και ανυπομονώ να έρθει η στιγμή για να νιώσω ξανά αυτή τη στενή σχέση με τους μαθητές μου. Και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώσουν κοντά με τον δάσκαλό τους, να τον γνωρίσουν, να τον εκτιμήσουν και να τον θαυμάσουν. Θεωρώ σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος θαυμασμού προς το άτομο που διδάσκει και καθοδηγεί.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φροντίζουμε τη σχέση με τους μαθητές μας, ίσως αυτό να γίνει πιο απλό αν έχουμε στο νου μας τα 10 παρακάτω βήματα:

1. Μιλήστε μαζί τους για θέματα που δεν αφορούν τα μαθήματα.
Ξέρετε πόσο τους αρέσει να μιλούν για το πώς πέρασαν το σαββατοκύριακο ή για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο στο να τα ακούσετε. Μπορείτε ίσως, να ορίσετε μια συγκεκριμένη στιγμή μέσα στη βδομάδα ή να τους αφιερώσετε λίγο χρόνο σε κάποιο διάλειμμα!

2. Βασίστε το μάθημα στα ενδιαφέροντά τους.
Παρατηρήστε τι τα ελκύει και αξιοποιήστε το για να τους τραβήξετε το ενδιαφέρον. Αν τους αρέσουν οι δεινόσαυροι διδάξτε τους τον πολλαπλασιασμό μέσα από αυτούς (π.χ. ένας τρικεράτοπας έχει 3 κέρατα, οι 5 πόσα έχουν;).

3. Μοιραστείτε μαζί τους προσωπικές πληροφορίες και αναμνήσεις.
Μιλήστε για την οικογένειά σας, τα αδέρφια, τα ανίψια, τα παιδιά σας... Μοιραστείτε παιδικές αναμνήσεις, κάποια μικρά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι κι εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά!

4. Πάρτε μέρος στις δραστηριότητές τους.
Ζωγραφίστε κι εσείς μαζί τους, παίξτε μπάσκετ ή βόλεϊ και χορέψτε τα αγαπημένα τους τραγούδια! Όχι, δε θα σας σεβαστούν λιγότερο αν καταλάβουν ότι είστε "άμπαμλοί"! θα νιώσουν ότι είστε κοντά τους κάθε στιγμή!

5. Διηθηθείτε τους αστείες ιστορίες για εσάς.
Τσαλακωθείτε, δεν είναι κακό. Ας πούμε, αν κάποιο παιδί πέσει και ντραπεί πείτε ότι κι εσείς είχατε πέσει τις προάλλες. Δε χρειάζεται να νιώθουμε άσχημα που δεν είμαστε τέλειοι!

6. Μοιραστείτε τις δυσκολίες που έχετε βιώσει.
Πείτε τους ότι κι εσείς κάνατε ορθογραφικά λάθη, κι εσείς παίρνατε κακούς βαθμούς και κοπιάσατε για να μάθετε. Δώστε τους έτσι κίνητρο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, όπως και εσείς!

7. Αφήστε εκείνα να σας διδάξουν.
Τα σημερινά παιδιά έχουν γνώσεις για ότι μπορούμε να φανταστούμε. Βλέπουν ντοκιμαντέρ, παίζουν σκάκι, κάνουν ρομποτική κ.α.. Δώστε τους λοιπόν την ευκαιρία να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε εσάς και στους συμμαθητές τους. Αυτό θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή τους και θα τους κάνει να αντιληφθούν ότι οι γνώσεις τους είναι σημαντικές για εσάς.

8. Κάντε κάτι τρελό μαζί τους!
Πολλά τρελά μπορείτε να κάνετε με μια ομάδα παιδιών από το να παίξετε μπουγέλο, μέχρι τουρτοπόλεμο. Αλλά ας μην καταρρίψουμε όλους τους κανόνες, μπορείτε ας πούμε να πάρετε μέρος στο καρναβάλι της πόλης σας και να το διασκεδάσετε!

9. Μην ξεχνάτε όσα σας λένε.
Προσπαθήστε να θυμάστε όσα σας έχουν πει τα παιδιά, αν καταλάβουν ότι ξεχάσατε κάτι που σας έχουν εκμυστηρευτεί θα αισθανθούν απογοήτευση. Επίσης είναι χρήσιμο να θυμάστε αν έχουν αδέρφια, αν ασχολούνται με κάποιο χόμπι κτλ, όλα αυτά θα μπορούσαν να σας χρησιμεύσουν και στο μάθημά σας ( π.χ. για να θέσετε παραδείγματα).

10. Παραδεχτείτε τα λάθη σας.
Μη φοβάστε να πείτε "συγνώμη παιδιά, είχα άδικο" ή "έκανα λάθος σε εκείνη την πράξη". Τα παιδιά αντιμετωπίζουν με φυσικότητα τα λάθη μας, εκείνα συνέχεια κάνουν λάθη και μέσα από αυτά μαθαίνουν, γιατί όχι κι εμείς;

Ίσως τα παραπάνω να σας φαίνονται υπερβολικά όλα μαζί. Μπορείτε όμως, να επιλέξετε 2-3 που σας εκφράζουν και να τα εφαρμόσετε.... και σιγά σιγά θα δείτε τα αποτελέσματα!

1 σχόλιο: