Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Το φιδάκι της ορθογραφίας

Όλοι αγαπούν τα επιτραπέζια παιχνίδια, ιδιαίτερα τα παιδιά. Οι οικογένειες που αφιερώνουν από κοινού χρόνο στα παιχνίδια ενισχύουν τους δεσμούς τους, περνούν ποιοτικό χρόνο και διασκεδάζουν. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι καθώς μπορείτε με απλά υλικά και φαντασία να φτιάξετε ένα δικό σας.  Σας προτείνουμε λοιπόν, ένα παιχνίδι για να εξασκήστε καθημερινά στην ορθογραφία. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί από παιδιά με ή χωρίς τη συμμετοχή κάποιου ενήλικα και έχει ως στόχο την εξάσκηση στην ορθογραφία μέσα από το παιχνίδι.


 1.Τυπώστε το επιτραπέζιο σε έγχρωμη εκτύπωση και κολλήστε το σε ένα σκληρό χαρτόνι.
  2. Βρείτε τρία κουτιά μεσαίου μεγέθους, στο ένα κολλήστε την ταμπέλα «ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ», στο άλλο «ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ» και στο άλλο «ΛΕΞΕΙΣ».
 3. Τυπώστε τις ερωτήσεις, κόψτε τις και βάλτε τις μέσα στο κουτί «ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ» .
  4. Τυπώστε τις λέξεις του βασικού λεξιλογίου, κόψτε τις και βάλτε τις μέσα στο κουτί «ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ».
5. Στο κουτί «ΛΕΞΕΙΣ» θα βάζετε διάφορες λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί από την καθημερινή του ορθογραφία. Όταν κάποια λέξη από αυτές αφομοιώνεται καλά μπορεί να μπαίνει στο κουτί «ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ».

6. Θα χρειαστείτε επίσης, ένα ζάρι, πιόνια (μπορεί να είναι καπάκια, κουμπιά κ.α) και μία κόλλα χαρτί για να γράφει κάθε παίκτης.

 Πώς παίζεται:

1. Ο στόχος είναι να φτάσουν οι παίκτες στο τέρμα. Ο πρώτος που θα φτάσει κερδίζει.
2. Ρίχνετε το ζάρι και προχωράτε. Αν ο παίχτης που ρίχνει το ζάρι σταματήσει σε γαλάζιο τετράγωνο τότε ο συμπαίκτης στα δεξιά του τραβάει από το κουτί  «ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ», σε κόκκινο από το κουτί «ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ» και σε πράσινο από το κουτί «ΛΕΞΕΙΣ». 

3.Κεφάλι φιδιού:
Αν κάποιος παίκτης βρεθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε τετράγωνο όπου υπάρχει κεφάλι φιδιού τότε ο κάθε ένας από τους άλλους παίκτες σκέφτεται μια λέξη και του ζητά να τη γράψει. Για κάθε λάθος που θα κάνει στις λέξεις αυτές θα πρέπει να πηγαίνει πίσω ένα τετράγωνο. Το παραπάνω είναι προαιρετικό, καθώς ενδεχομένως χρειάζεται τη γνώμη ενός ενήλικα.

4. Οι σκάλες σας προχωρούν πιο γρήγορα προς το τέρμα, όπως και στο γνωστό φιδάκι.

5.  Τι κάνω με το χαρτί που τραβάω από κάθε κουτί:

«ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ»: αυτός που τράβηξε την ερώτηση ρωτάει αυτό που γράφει στο χαρτί, κι αυτός που έριξε το ζάρι απαντάει. Αν δώσει σωστή απάντηση προχωρά 2 τετράγωνα, αν δώσει λάθος απάντηση πάει πίσω 2 τετράγωνα.

 «ΛΕΞΕΙΣ»:  αυτός που τράβηξε τη λέξη την υπαγορεύει σε εκείνον που έριξε το ζάρι , ο οποίος την γράφει. Αν τη γράψει σωστά προχωρά 3 τετράγωνα, αν τη γράψει  λάθος πάει πίσω 3 τετράγωνα.

«ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ»: αυτός που τράβηξε τη λέξη την υπαγορεύει σε εκείνον που έριξε το ζάρι , ο οποίος την γράφει.Αν τη γράψει σωστά προχωρά 1 τετράγωνο, αν τη γράψει  λάθος πάει πίσω 4 τετράγωνα.

Καλή διασκέδαση!

4 σχόλια: