Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας με τη "λέξη της εβδομάδας"

   Τα παιδιά έχουν την τάση να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις στον καθημερινό τους λόγο, γραπτό ή προφορικό. Μία σημαντική πρόκληση για μια δασκάλα είναι να εμπλουτίσει ουσιαστικά το λόγο των μαθητών της. Τα βιβλία της Γλώσσας έχουν διάφορες δραστηριότητες με αυτόν τον στόχο αλλά ποτέ δεν είναι αρκετές. Σας προτείνω λοιπόν, μια ιδέα που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε συστηματικά σε οποιαδήποτε τάξη και έχει θεαματικά αποτελέσματα, είναι "Η λέξη της εβδομάδας".
 
   Κάθε Δευτέρα θα ανακοινώνετε στα παιδιά τη λέξη της εβδομάδας, την οποία θα αναλύετε ορθογραφικά και νοηματικά και θα δίνετε παραδείγματα για το πώς η λέξη αυτή μπορεί να ενταχθεί με ευκολία στον καθημερινό σας λόγο. Για όλη εκείνη την εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη όσο γίνεται περισσότερο, ειδικά εσείς όταν μιλάτε στα παιδιά. Ίσως να χρειαστεί να το κάνετε σε υπερβολικό βαθμό. Έτσι, θα αρχίσουν και τα παιδιά να τη χρησιμοποιούν. Θα τα παροτρύνετε να επαναλαμβάνουν τη λέξη αυτή συνεχώς για μια εβδομάδα, στο σχολείο, στο σπίτι, γραπτά ή προφορικά.
   Οι λέξεις της εβδομάδας δεν επιλέγονται τυχαία, αλλά στοχευμένα για να αντικαταστήσουν συγκεκριμένες λέξεις που βλέπουμε ότι οι μαθητές μας συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν. Για παράδειγμα η λέξη "καλός", συμφωνούμε με τα παιδιά ότι θα αντικατασταθεί από τη λέξη "εξαιρετικός" ή "υπέροχος" ή "ιδιαίτερος". 
   Θα πρέπει να είσαστε συνεπείς σε όλη αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Για παράδειγμα, κάποια φορά πήγαμε στο μουσείο και στο τέλος η υπεύθυνη ρώτησε τα παιδιά τι τους άρεσε, ένας μαθητής, όχι πολύ υψηλού επιπέδου στη γλώσσα, απάντησε "Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα...", χρησιμοποίησε τη λέξη "ιδιαίτερη" επειδή ήταν η λέξη εκείνης της εβδομάδας, η υπεύθυνη έδειξε ότι εντυπωσιάστηκε κι εγώ αισθάνθηκα πολύ υπερήφανη!
   Παραπάνω θα δείτε μια φωτογραφία από τον τοίχο της τάξης μου όπου κολλούσαμε όλες τις λέξεις της εβδομάδας. Οι λέξεις που είχαμε μάθει σε περασμένες εβδομάδες έμεναν στον τοίχο γιατί ακόμα κι αν περνούσε η εβδομάδα τους συνεχίζαμε να τις θυμόμαστε και να τις χρησιμοποιούμε, στον γραπτό λόγο ιδίως, ήταν ένα εξαιρετικό βοήθημα.
    Κάποιες Δευτέρες δυσκολευόμουν να βρω λέξη της εβδομάδας, γι' αυτό θα σας δώσω κάποιες ιδέες για να μην ψάχνετε! Στην εικόνα θα δείτε στα αριστερά τη λέξη που μπορείτε να αντικαταστήσετε με τη λέξη στα δεξιά που είναι πιο ανεβασμένου επιπέδου.
   Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν το γλωσσικό επίπεδο του περιβάλλοντός τους. Ακόμα και στα πρωτάκια μην προσπαθήστε να χαμηλώσετε το επίπεδο του λόγου σας για να γίνεστε κατανοητοί, αντιθέτως προσπαθήστε να διατηρείτε ένα υψηλό επίπεδο λόγου στο οποίο θα εισάγετε σταδιακά τα παιδιά.


Εφαρμόστε το και θα με θυμηθείτε! 
Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Ιωάννα Καμπουρούδη5 Οκτωβρίου 2018 στις 2:30 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα...θα το δουλέψω λιγο στο μυαλό μου και από Δευτέρα αρχίζουμε.Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά θαυμάσια ιδέα! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη ιδέα ομολογώ !!! Συγχαρητήρια θερμά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΡΗΝΗ Κ. Εύγε! ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική ιδέα! Ηλίας Κάρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω κάνει στο παρελθόν με επιτυχία ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή