Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

"ΩΣΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ" μια δραστηριότητα φαντασίας και δημιουργικότητας

   Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια δραστηριότητα που θα εξασκήσει την φαντασία μικρών και μεγάλων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από γονείς στο σπίτι, είτε από εκπαιδευτικούς/εμψυχωτές σε παιδιά από τριών χρονών έως και οποιαδήποτε ηλικία. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα χοντρό σκοινί περίπου τριών μέτρων και μπόλικη φαντασία. 
   Οι οδηγίες είναι απλές. Κάνετε στο σκοινί 4-5 κόμπους σε τυχαία σημεία με διάφορες αποστάσεις μεταξύ τους, να μην είναι κάποιοι κόμποι πολύ κοντά και φροντίστε να αφήσετε αρκετά μεγάλες αποστάσεις από τις άκρες.
Στη συνέχεια πείτε στο κοινό σας ότι έχετε ένα μαγικό σκοινί που λέει ιστορίες με την αφή. Τινάξτε το και φυσήξτε το για να "φορτώσει" ένα παραμύθι και μετά δώστε το σε ένα από τα παιδιά για να το αγγίξει. Πείτε του ότι αν αυτοσυγκεντρωθεί πολύ στην αίσθηση του σκοινιού θα αντιληφθεί στοιχεία της ιστορίας. Τα παιδιά λογικά θα απαντήσουν στην ερώτηση με ό,τι τους έρθει στο μυαλό. Ρωτήστε 2 παιδιά ποιοι παίζουν στην ιστορία και οτιδήποτε κι αν απαντήσουν πείτε "Α! το βρήκες! σου το είπε το σκοινί!", μετά ρωτήστε ένα παιδί για το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία και αντιδράστε πάλι με ενθουσιασμό στην απάντηση.
Έτσι θα έχετε δύο ήρωες και ένα σκηνικό για την ιστορία σας, π.χ. έναν μάγο, έναν νάνο και ένα δάσος.

    Στη συνέχεια πείτε στα παιδιά ότι θα χρειαστείτε τη βοήθειά τους στην αφήγηση, έτσι κάθε φορά που τα δάχτυλά σας θα αγγίζουν έναν κόμπο θα πρέπει να φωνάζουν όλοι μαζί "ΩΣΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ". Ξεκινάτε την ιστορία σας περνώντας τα δάχτυλά σας από το σκοινί σαν να σκαρφαλώνουν βήμα βήμα (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω). Καθώς κινείτε να δάχτυλα λέτε ότι σας έρθει στο μυαλό για παράδειγμα...


 "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που τον έλεγαν Μαυρογένη και ταξίδευε με ένα ιστιοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό..." φροντίστε να φτάσετε την κατάλληλη στιγμή στον κόμπο, όπου τα παιδιά θα είναι σε ετοιμότητα για να φωνάξουν "ώσπου ξαφνικά" κι εσείς θα συνεχίσετε λέγοντας "ώσπου ξαφνικά... ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα και το πλοίο του βούλιαξε. Βρέθηκε να κρατιέται από μια σανίδα στη μέση του ωκεανού παρέα με την πιστή του μαϊμού τη Λίλα..." και κάπου εκεί μπορεί να φτάσετε στον επόμενο κόμπο... "ώσπου ξαφνικά... η Λίλα μίλησε με ανθρώπινη φωνή και είπε "μην ανησυχείς αφεντικό, έχω μια μαγική σφυρίχτρα" η Λίλα σφύριξε με τη μαγική σφυρίχτρα αλλά δεν ακούστηκε τίποτα και ο Μαυρόγενης ένιωθε ότι είχε έρθει το τέλος του..." κι εκεί θα ακουμπήσετε κι άλλο κόμπο "ώσπου ξαφνικά... ήρθε ένα κοπάδι με δελφίνια που είχαν ακούσει το κάλεσμα από τη σφυρίχτρα που έβγαζε υπερήχους.
Τα δελφίνια πήραν στη ράχη τους τον Μαυρογένη και τη Λίλα και τους άφησαν στην πιο κοντινή στεριά. Εκείνοι αγκαλιάστηκαν χαρούμενοι σίγουροι πως είχαν σωθεί...ώσπου ξαφνικά... είδαν ένα πελώριο κύμα να τους πλησιάζει κι άρχισαν να τρέχουν προς το πυκνό δάσος του νησιού...ώσπου ξαφνικά... έπεσαν σε μια χαράδρα που κατέληγε σε μια λίμνη. Καθώς επέπλεαν ζαλισμένοι από την πτώση ήρθε ένα μαγεμένο ψάρι και τους έδωσε ένα κλειδί. Δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτό το κλειδί...ώσπου ξαφνικά ο  Μαυρογένης πάτησε κάτι σκληρό και παράξενο. Ήταν ένα σεντούκι, το έβγαλαν από τη λίμνη το ξεκλείδωσαν και τι να δουν; ήταν ένας φοβερός θησαυρός! Ο Μαυρογένης και η Λίλα πήραν τον θησαυρό και άρχισαν να χοροπηδούν ευτυχισμένοι, και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

   Δε φαντάζεστε πόσες ιστορίες μπορεί να γεννήσει αυτό το σκοινί. Την παραπάνω ιστορία τη σκέφτηκα τώρα, στο πι και φι, για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, φανταστείτε να είχα και τα παιδιά μαζί μου να μου δίνουν ιδέες, θα είχαμε φτιάξει ένα αριστούργημα! Έχω χρησιμοποιήσει το σκοινί για παραμύθια μυστηρίου, διδακτικά, ψυχαγωγικά και πολλά άλλα. Τα παιδιά θα κρέμονται από τα χείλη σας, αρκεί να το παρουσιάσετε πραγματικά σαν κάτι μαγικό.
   Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να κάνετε την ιστορία σας θεατρικό, να την εικονογραφήσετε, να ζητήσετε από τα παιδιά να την αναδιηγηθούν και πολλά άλλα, θα είναι μια ολόδικη σας ιστορία άλλωστε που μπορείτε να την χαρείτε όπως θέλετε!

Καλό ταξίδι στην φαντασία σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου