Παλιά πιεζόμουν να κάνω φοβερά project, οργανωμένα, με προσχέδιο και πλήρες υλικό. Πλέον, με την αβεβαιότητα που βιώνουμε στο σχολείο εφάρμοσα κάτι νέο που μου άρεσε πολύ και σας το προτείνω!
Το θέμα της εβδομάδας!
Αποφασίζουμε με τα παιδιά να ασχοληθούμε με ένα θέμα και χωρίς πίεση ή άγχος αφιερώνουμε σε αυτό 2-3 ώρες μέσα σε μια ή και δύο εβδομάδες. Κάνουμε εύκολες δραστηριότητες, χωρίς κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο. Ό,τι μάθουμε είναι κέρδος αφού θα έχουμε ασχοληθεί με κάτι που μας ενδιαφέρει. Και το καλύτερο είναι ότι κάθε ένα από αυτά τα αφιερώματα άφησε κάτι στην τάξη μας για ολόκληρη τη χρονιά: έναν κάδο ανακύκλωσης, αφίσες, οικολογικές συνήθειες, επιβραβεύσεις για όποιον τρώει υγιεινό κολατσιό κ.α..
Θα μου πείτε: "πού θα βρω τον χρόνο;" μπορείτε να συνδέσετε το θέμα με κάποιο μάθημα. Να γράψετε, να κάνετε μαθηματικούς υπολογισμούς ή να ερευνήσετε, ανάλογα με την τρέχουσα ύλη σας, επίσης υπάρχουν πάντα κάποιες τελευταίες ώρες που είμαστε όλοι κουρασμένοι και θέλουμε κάτι χαλαρό.
Σας γράφω κάποια από τα θέματα που επιλέξαμε να ασχοληθούμε στην Α και Β τάξη και τις απλές μας δραστηριότητες:
Οι μπαταρίες:
Είδαμε μια παρουσίαση για τις μπαταρίες την οποία βρήκα έτοιμη στο διαδίκτυο (βρείτε την εδώ).
Φέραμε τελειωμένες μπαταρίες στην τάξη, τις παρατηρήσαμε και τις κατηγοριοποιήσαμε.
Φτιάξαμε έναν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών για να συγκεντρώνουμε τις μπαταρίες μας και να τις ανακυκλώνουμε για όλη τη χρονιά.
Η διατροφή:Διαβάσαμε ένα βιβλίο για τη διατροφή (Τα θυμωμένα λαχανικά).
Συζητήσαμε για την αξία των βιταμινών.
Φτιάξαμε μια κατασκευή με τα αγαπημένα μας φρούτα.
Μοίρασα μια καρτέλα στην οποία συγκεντρώναμε αυτοκόλλητα τρώγοντας φρούτα στο διάλειμμα, το καλοκαίρι όσοι είχαν μαζέψει πολλά αυτοκόλλητα πήραν ένα δώρο. Αν και όλοι συμφωνήσαμε πως το σημαντικότερο δώρο ήταν οι βιταμίνες που χαρίσαμε στον οργανισμό μας.
Η ανακύκλωση:
Είδαμε ένα βίντεο για τον μπλε κάδο (βρείτε το εδώ)
Μάθαμε το τραγούδι "Κάδος Μπλε".
Κάναμε μια λίστα με όσα μπορούμε να ανακυκλώσουμε στο σπίτι μας και στην τάξη.
Φτιάξαμε έναν κάδο ανακύκλωσης στην τάξη.Κάναμε ένα βίντεο για την ανακύκλωση, αυτό δεν ήταν μια σύντομη δραστηριότητα αλλά θέλαμε να το κάνουμε, έτσι αφιερώσαμε λίγο χρόνο παραπάνω (καμαρώστε μας εδώ).
Τα γενέθλια:
Φτιάξαμε μια τούρτα για κάθε μήνα και στα κεράκια γράψαμε το όνομα των παιδιών που έχουν γενέθλια τον αντίστοιχο μήνα. Οι τούρτες κολλήθηκαν σε αφίσα χωρισμένες ανά εποχή.Φτιάξαμε ατομικές τούρτες με την ημερομηνία των γενεθλίων μας.
Κάναμε ένα πάρτυ γενεθλίων όπου όλοι σβήσαμε το κεράκι μας και είπαμε το τραγουδάκι μία φορά για τον καθένα. Μετά γιορτάσαμε χορεύοντας και φάγαμε την τούρτα.
Από τότε λέγαμε συχνά καλημέρα στις τούρτες μας, ρωτούσα σε ποια εποχή ανήκει ο κάθε μήνας, ποια παιδιά είναι ¨του καλοκαιριού" ή "του χειμώνα" και άλλα, με σκοπό να εξοικειωθούμε με τους μήνες και τις εποχές.
Το κάπνισμα:
Διαβάσαμε κάποια στοιχεία από το βιβλίο - τετράδιο "Μαθαίνω να μην καπνίζω" (δείτε το εδώ σε pdf)
Φτιάξαμε μία αφίσα για τον διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ήταν αφορμή για δημιουργία χωρίς να μας νοιάζει η νίκη!).
Φτιάξαμε ένα βίντεο (δείτε το εδώ) για το οποίο λάβαμε συγχαρητήρια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία!
Οι δεινόσαυροι:
Φέραμε στην τάξη βιβλία και παιχνίδια με δεινόσαυρους (τα αγόρια έχουν συνήθως κάτι τέτοιο).
Χωριστήκαμε σε ομάδες και ψάξαμε συγκεκριμένες απαντήσεις μέσα στα βιβλία (είχα βρει σημεία που έχουν εύκολες πληροφορίες και είχα γράψει τις ερωτήσεις σε χαρτάκια τοποθετημένα στην κάθε σελίδα οπότε ήταν εύκολο να βρεθεί η απάντηση).
Παίξαμε ένα αυτοσχέδιο παι
με δεινοσαύρους.
Αντιγράψαμε τις εικόνες των αγαπημένων μας δεινοσαύρων.
Κάναμε τα δεινοσαυρομαθηματικά... (ένας τρικεράτοπας έχει τρία κέρατα, πόσα κέρατα έχουν οι τέσσερις; και άλλα τέτοια ανάλογα με την ύλη...).
Όλα αυτά (εκτός τους δεινόσαυρους) τα υλοποιήσαμε την περασμένη χρονιά, όταν συναντιόμασταν από κοντά μιας και είχαμε δύο μεγάλες καραντίνες τη χρονιά 2020/2021! Τώρα που τα βλέπω μαζεμένα νιώθω ότι κάτι καταφέραμε κι ας ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Αλλά αν δεν είχα στο μυαλό μου ότι το κάθε θέμα είναι για μία ή δύο εβδομάδες ίσως να μην ξεκινούσα τίποτα από φόβο ότι θα μείνει μετέωρο.
Το σημαντικό λοιπόν ήταν πώς δεν υπήρχε πίεση για τη διάρκεια, τον στόχο και το αποτέλεσμα... Πώς είναι τα εργαστήρια δεξιοτήτων; καμία σχέση!
Ελπίζω να σας έδωσα μερικές ιδέες. Περιμένω και τις δικές σας!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου