Τι είναι το ClassDojo;
Είναι μια εφαρμογή με εργαλεία για τη σχολική τάξη. Υπάρχει σε site και σε app για το κινητό. Για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει εσείς και οι γονείς (ή οι μαθητες εφόσον ειναι μεγάλοι) να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας. Δεν περιλαμβάνει καμία διαφήμιση και καμία χρέωση! Εσείς θα δημιουργήσετε μια τάξη, θα γράψετε τα ονόματα των μαθητών και το αντίστοιχο e-mail και θα στείλετε πρόσκληση στα e-mail των γονιών κι εκείνοι θα πατήσουν το link και θα συνδεθούν, είναι απλό, δε θέλει μεγάλη εξοικείωση, αρκεί να έχουν κινητό και e-mail. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσετε την εφαρμογή και θα τους επιλέξετε ανάλογα με το στιλ και τις ανάγκες σας. Σας παραθέτω κάποιους από αυτούς:
Τα μηνύματα
Μπορείτε να στέλνετε μηνύματα στον κάθε γονιό χωριστά ή σε όλους ταυτόχρονα. Αυτό με βοήθησε πολύ με τα πρωτάκια όπου έστελνα κάθε μέρα τις εργασίες κι έτσι δεν έδινα ούτε χαρτάκια, ούτε έγραφα στα τετράδια. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με το viber ή το messenger, αλλά εγώ προσωπικά δεν δίνω το κινητό μου ή το Facebook στους γονείς. Τα e-mail από την άλλη έχουν έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, υπάρχει χαιρετισμός (Αγαπητοί γονείς...), πρέπει να γράψεις κάτι ολοκληρωμένο, ενώ τα μηνύματα είναι πιο άμεσος και καθημερινός τρόπος επικοινωνίας.
Επιπλέον, υπάρχει πάντα ένας δίαυλος επικοινωνίας, αυτό το εκτιμούν πολύ οι γονείς, αλλά και εμένα με βολεύει σε πολλές περιπτώσεις. Αν σας φαίνεται πιεστικό μπορείτε να ορίσετε ώρες που θα απαντάτε ή να πείτε στους γονείς ότι θέλετε να στέλνετε μόνο εσείς μηνύματα κι εκείνοι να επικοινωνούν μαζί σας μόνο μέσω του σχολείου.
Εγώ πάντως ως μαμά θα ήθελα πολύ να έχω μια άμεση επικοινωνία με τη δασκάλα κι όχι να παίρνω τηλέφωνο σε ώρες που κι εγώ δουλεύω και να ελπίζω πως κάποιος θα απαντήσει, γιατί είναι και ώρα μαθημάτων...
Τα άβαταρ
Κάθε παιδί διαλέγει ένα από τα άβαταρ της εφαρμογής, αυτή θα είναι η φιγούρα του. Μπορείτε να κάνετε πολλά με αυτές τις φιγούρες. Υπάρχουν έτοιμα αρχεία για κατασκευές, αφίσες, καρτέλες με ονόματα κ.α.
Οι πόντοι
Μπορείτε να βάζετε πόντους στα παιδιά σύμφωνα με τα κριτήρια που θεωρείτε εσείς σημαντικά. Για παράδειγμα, τώρα που έχω δευτέρα τάξη και δίνω έμφαση στην καλή ανάγνωση, όποιο παιδί διαβάζει καλά το κείμενο που είχαμε στο σπίτι παίρνει απευθείας έναν "πόντο ανάγνωσης". Όταν διορθώνω την ορθογραφία βάζω μια καρδούλα σε όσους τα έχουν πάει εξαιρετικά και στη συνέχεια τους βάζω "πόντο ορθογραφίας". Οι πόντοι μπαίνουν από το κινητό (με 3G, αν δεν έχετε wifi) ή κι από τον υπολογιστή της τάξης, αν έχετε.
Παρακάτω θα δείτε τους πόντους που έχω αυτήν την περίοδο. Επιβραβεύω τις επιδώσεις στα μαθήματα αλλά και τη συμπεριφορά, ακόμα και το υγιεινό κολατσιό.
Προαιρετικά μπορείτε να έχετε και αρνητική βαθμολογία για τις λάθος συμπεριφορές.
Οι κατηγορίες των πόντων αλλάζουν ανά πάσα στιγμή από την εφαρμογή. Επίσης κάποια κατηγορία μπορεί να δίνει ή να αφαιρεί πάνω από έναν πόντο.
Τι κάνουμε τους πόντους;
Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν στόχο επιβράβευσης. Για παράδειγμα, κάθε παιδί που θα μαζεύει 15 πόντους κερδίζει κάτι. Άρα τα παιδιά θα ξέρουν όχι στοχεύουν στους 15, 30, 45, 60 κτλ πόντους. Καθένας έτσι συναγωνίζεται με τον εαυτό του, δε χρειάζεται να συγκριθεί με τους άλλους. Επίσης, μπορείτε να ορίσετε και ομαδικές επιβραβεύσεις. Η εφαρμογή μετράει και τους συνολικούς πόντους της τάξης, άρα μπορείτε να πείτε ότι στους 200 πόντους θα κερδίσουν μια ελεύθερη ώρα.
Για τις ατομικές επιβραβεύσεις στη δική μου τάξη τα παιδιά επιλέγουν κάτι από τα εξής:
Πάρε ένα μπαλόνι, πάρε μια λιχουδιά (έχω σοκολατάκια ή γλειφιτζούρια), πάρε ένα δώρο (έχω γόμες, μολύβια ή μικροπράγματα), κάθισε με όποιον θέλεις για μια μέρα, βγες λίγο νωρίτερα διάλειμμα με έναν φίλο/φίλη, μην κάνεις μια εργασία (συνήθως επιλέγω την ανάγνωση).
Μπορείτε να ορίσετε και επιβραβεύσεις αυξανόμενης αξίας, αλλά το τι θέλει ο καθένας είναι υποκειμενικό, ας πούμε τα δικά μου παιδιά ζητούν κυρίως μπαλόνι ή λιχουδιά!
Όλο αυτό φαίνεται χρονοβόρο αλλά μπορείτε να του αφιερώσετε όσο χρόνο θέλετε. Εγώ κάνω τη γενική επιβράβευση και ανατροφοδότηση σε όλους μια - δυο φορές τη βδομάδα, και βάζω ή βγάζω πόντους για συγκεκριμένα πράγματα σε κάποιες στιγμές της ημέρας, αν έχω χρόνο.
Τα stories είναι κάτι σαν τις σελίδες στο Facebook
μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες, βίντεο ή συνδέσμους και τους βλέπουν όλοι οι γονείς, μπορούν να κάνουν like ή σχόλιο. Μετά από ενάμιση χρόνο που το χρησιμοποιούμε έχουμε συγκεντρώσει ένα σωρό αναμνήσεις στα stories!
μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες, βίντεο ή συνδέσμους και τους βλέπουν όλοι οι γονείς, μπορούν να κάνουν like ή σχόλιο. Μετά από ενάμιση χρόνο που το χρησιμοποιούμε έχουμε συγκεντρώσει ένα σωρό αναμνήσεις στα stories!
Τα εργαλεία
Η εφαρμογή έχει και πολύ χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυρίως αν έχετε υπολογιστή στην τάξη. Ας δούμε κάποια από αυτά:
Η μουσική
Επιλέξτε απαλή ή ρυθμική ορχηστρική μουσική για να συνοδεύσετε κάποια δραστηριότητα στην τάξη.
Μετρητής φασαρίας
Αν έχετε μικρόφωνο στον υπολογιστή μπορείτε να μετράτε τη φασαρία της τάξης σας και να τη διατηρείτε στο επιτρεπόμενο όριο.
Χωρισμός σε ομάδες
Η εφαρμογή χωρίζει τα παιδιά τυχαία σε ομάδες για να κάνουν κάποια ομαδική δραστηριότητα.
Portfolio
Μπορείτε να ανεβάζετε κάτι για το κάθε παιδί το οποίο θα το βλέπει μόνο εκείνο.
Θα βρείτε πολλές ιδέες διακόσμησης της τάξης σας με θέμα το Class Dojo. Μπορείτε να αφιερώσετε κάποια γωνιά στην επιβράβευση από τους πόντους ή να κολλήσετε το άβαταρ του κάθε παιδιού με το όνομά του.
Υπάρχει κι άλλο υλικό, όπως βίντεο και τραγούδια, αλλά είναι στα αγγλικά. Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ διαδεδομένη, κυρίως στο αγγλόφωνο κοινό. Οπότε, υπάρχει πλούσιο υλικό με βάση τα εργαλεία και τις φιγούρες του ClassDojo το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε στη δική σας τάξη!
Βρείτε εδώ κάποιες ιδέες και υλικό.
Ελπίζω να σας βοήθησα και να ξεκινήσετε προετοιμασμένοι την Class Dojo χρονιά σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου